Puppytraining

Puppy

Wat leuk u heeft een nieuwe pup in huis of staat op het deze punt deze aan te schaffen. Een pup is een klein baby’tje die letterlijk alles nog moet leren en in een volledige nieuwe omgeving terecht komt. Weg zijn ineens mama en alle broertjes en/of zusjes en de pup staat er nu alleen voor met u of uw gezin.

Een goede begeleiding van de pup is essentieel om de pup op een zo`n goed mogelijke manier te leren wat de “huisregels” zijn, m.a.w. wat wordt van de pup verwacht, wat mag er wel en wat niet. Door beloningsgericht te werk te gaan leert de pup snel wat wel goed en iets lekkers oplevert.  Maar uiteraard zal de pup ook veel gedragingen laten zien die niet wenselijk zijn voor u of uw gezinsleden, hoe ga je daar dan het best mee om en hoe kun je de pup op een positieve manier zo trainen en opvoeden dat het uitgroeit tot een gebalanceerde en geweldige gezinshond? Hiervoor kun je gebruik maken van ons puppybegeleidingstraject.

Puppybegeleidingstraject

Zoals hierboven geschreven is een pup in huis natuurlijk super leuk, maar helaas komen we

ook maar al te vaak bij mensen thuis die met de handen in het haar zitten als het gaat om de     pup en zijn of haar gedrag. Aangezien de pup leert doormiddel van associatie (verbanden leggen) is het heel belangrijk dat je direct de pup de juiste verbanden leert leggen, zodat je later niets hoeft af te leren. Ook om onschuldig klein ongewenst gedrag (zoals bijv. blaffen voor aandacht) te voorkomen of om te buigen is het belangrijk dat u leert hoe de pup deze linken legt.

De socialisatiefase van de pup duurt tot de 17e levensweek. M.a.w. als u de hond bij de fokker ophaalt vanaf de 8ste week dan heeft u nog negen weken om het socialisatieproces zo goed als mogelijk te doen. In deze periode bouwt de hond een referentiekader op voor de rest van haar/zijn leven. Het is in deze periode dan ook extra belangrijk dat de pup niets negatiefs overkomt. In de buurt krijgt u waarschijnlijk veel aandacht met de pup, kijk wat schattig een puppy. Vaak met het vervolg dat ze hun eigen volwassen hond kennis willen laten maken (laat ze maar lekker even aan elkaar snuffelen, dat is goed). Maar wat als de volwassen hond ineens heel anders reageert dan verwacht en de pup corrigeert en zogenaamd op zijn plek zet. Doordat de pup leert door associatie, kan hiermee een trauma voor de rest van zijn of haar leven geboren zijn. Volwassen honden die in balans zijn corrigeren de pup namelijk niet zoals veel gezegd wordt. Juist een gebalanceerde hond kan als het gaat om puppy`s heel veel hebben van de pup en zal veel over zijn of haar kant laten gaan. Ditzelfde kan ontstaan wanneer een pup in een puppycursus in een grotere groep overlopen wordt of telkens het “pispaaltje” is door één of meerdere honden.

Een angst associatie met hetgeen de pup pijn heeft gedaan of waarbij de pup zich ongemakkelijk of geschrokken heeft gevoeld is al snel gelegd en zeker wanneer dit in de eerste 17 weken plaatsvind heeft u kans dat dit op een latere leeftijd zich uit in ongewenste gedragingen of zelfs een gedragsprobleem. Dat wil natuurlijk niemand en daarom is het belang om hier in deze periode extra bedacht op te zijn. Dat betekend natuurlijk ook dat u een pup nooit fysiek moeten corrigeren, want een hond die geslagen of fysiek bestraft is wantrouwt de hand die hem/haar streelt!

Bij socialiseren wordt er vaak gedacht aan het spelen met andere honden terwijl de definitie van socialiseren is: het leren om te gaan met alles wat leeft . Dat betekend wanneer kan er worden gespeeld met andere honden en wanneer dienen deze juist met rust gelaten te worden. En hetzelfde geld voor andere mensen zoals bijv. visite.

Habituatie is het leren omgaan met alle dagelijks (levenloze voorwerpen) denk aan:

Vreemde geluiden, fiets, auto, rolcontainers, etc. etc.

Wat ons puppybegeleidingstraject voor u en uw pup kan doen:

  • Één op één begeleiding , altijd!
  • De pup leert om zelfstandig in de bench te slapen terwijl u elders in de woning bent. (benchtraining) Let op: slapen is de eerste paar dagen altijd bij uw pup of de pup bij u.
  • Hulp & advies bij de zindelijkheidstraining.
  • Het generen van een goed structuurschema. Deze is essentieel.
  • Het leren wanneer een soortgenoot genegeerd dient te worden of wanneer er juist gespeeld mag worden. We zullen hierbij ons eigen honden inzetten, omdat deze goed in balans zijn als het gaat om de omgang met pups.
  • Een brede basis als het gaat om habituatie. We nemen diverse voorwerpen mee en leren de pup te wennen aan diverse vreemde geluiden.
  • Ook zullen we plaatsen samen bezoeken waarbij u met de pup zowel aan de habituatie als de socialisatie kan werken.
  • We leren u de stress & kalmerende signalen te herkennen en hierop te anticiperen.
  • We leren u de hondentaal zodat u ook een andere hond kunt leren lezen en op basis daarvan kunt bepalen of deze hond geschikt is om interactie met uw pup te hebben.
  • Hulp & advies bij het bijtgedrag van puppy`s.
  • Alle basiscommando`s zoals (zit, staan, lig, komen op naam en nog veel meer)
  • Omgang van kinderen met de pup.
  • Leerdoelen die passend zijn bij de ontwikkelingsfase van uw pup.

Kortom ons begeleidingstraject is de ideale start om later een gebalanceerde en goed opgevoede hond te hebben. Doordat de begeleiding altijd 1 op 1 is, is er alle tijd om op het tempo van uw pup te werken waardoor deze nooit over de grens gedreven wordt. Maar ook is er ruimte en alle tijd voor persoonlijke doelstellingen en u heeft zelf ook de tijd om alle prikkels en informatie rustig te verwerken en mee te schrijven indien gewenst. Uw pup ervaart veel minder prikkels dan op een reguliere cursus waardoor de leercurve van de pup enorm positief beïnvloed wordt. We hebben het voorrecht dat veel mensen inmiddels voor ons begeleidingstraject kiezen en vragen na afloop altijd na ervaringen / feedback. Volgens onze cursisten zijn dit de voordelen van ons begeleidingstraject:

  • Alle tijd en ruimte om dingen die ik zelf belangrijk vind aangeleerd te krijgen bij de pup.
  • Niet hoeven wachten totdat iedere cursist geweest is met een oefening, dit voorkomt onnodig lang stilstaan en verveling bij de pup.
  • Doordat alles door een gedragstherapeut onderwezen wordt ga je veel meer de diepte in als het gaat om hondengedrag en het leren herkennen van signalen.
  • Mijn pup kan hetzelfde of zelfs meer als het gaat om oefeningen dan de hond van de buren die naar een reguliere cursus is geweest.
  • Ik vind het heerlijk om aangeleerd te hebben gekregen dat mijn pup altijd komt als ik zijn of haar naam noem. Vooral in een noodgeval is dit erg belangrijk voor mij.
  • Alles wat ik geleerd had in het verleden over hondengedrag stond haaks op wat Marcel mij vertelde, maar wat heeft hij gelijk gehad als het gaat om positieve bekrachtig in de opvoeding en training en de blijvende resultaten daarvan.
  • Wanneer de hond van familie anderen honden ziet heeft hun hond bananen in de oren, mijn pup heeft dit niet dan wel veel minder doordat hier met socialisatie telkens op getraind is.