Honden afkomstig uit het buitenland

Buitenlandse honden

Hond Baas in Balans heeft zich gespecialiseerd in het gedrag van honden, niet alleen voor honden die uit Nederland afkomstig zijn, maar ook in honden die uit het buitenland, vaak via stichtingen, naar Nederland komen. Als Gedragstherapeut zijn wij betrokken bij bepaalde stichtingen en geven deze stichtingen, indien gewenst, adviezen. Daarnaast helpen wij, indien nodig, de adoptanten thuis met het gedrag van hun hond. Al deze expertise nemen wij uiteraard mee in onze lessen.

Honden die uit het buitenland geadopteerd worden, zijn vaak ontzettend lieve en dankbare honden. Het is fantastisch dat er stichtingen zijn die deze honden een nieuw, maar vooral beter leven proberen te geven en op zoek gaan naar een “gouden mandje”. Hoewel het gedrag van buitenlandse honden vaak dankbaar en lief is, zien we ook regelmatig gedragsafwijkingen. Hiervan wil ik een aantal voorbeelden noemen. De meest voorkomende gedragsafwijking is angst. Denk bijvoorbeeld aan honden die nare ervaringen met mensen hebben meegemaakt, of honden die bang zijn voor verkeer en drukke situaties. Dit soort angst(en) zijn lastig te behandelen en te trainen, het kan zelfs zijn dat een hond hier zijn leven lang last van zal hebben. Een ander voorbeeld die wij ook vaak zien, zijn honden die een jachtinstinct hebben, soms gerelateerd aan ras, maar ook afgekeurde jachthonden. Dit soort honden, die vaak in een zogeheten dodingstation zijn terechtgekomen, komen dan naar Nederland. Gedragsafwijkingen die je veel bij deze honden ziet, zijn vaak aangeleerd. Het is natuurlijk niet gewenst dat uw hond een ander dier op straat, in de tuin of in het bos tegen komt en hier mee aan de haal gaat. Het laatste voorbeeld die we regelmatig tegenkomen is onzindelijkheid, omdat honden niet gewend zijn aan een thuissituatie.

Al met al kunnen er behoorlijk veel factoren zijn waardoor je met een hond uit het buitenland te maken kan krijgen met gedragsafwijkingen. De verhuizing naar Nederland op zichzelf kan al een traumatische ervaring zijn voor de hond. Het is niet meer dan reëel om te stellen dat een hond uit het buitenland langer de tijd en meer zorg nodig heeft om weer zichzelf te zijn.

Wij doen er werkelijk alles aan om dit proces zo goed als mogelijk, samen met u en uw hond, te begeleiden.